GASLIGHTING

Psikolojik Manipülasyona Gelmeyin!

Gaslighting kelimesi, 1938’de yazılan ‘Gas Light’ kitabının adından geliyor.

Sinemaya uyarlanan bu eserde karısına kendi düşüncelerinden şüphe ettirerek delirdiğine ikna etmeye çalışan bir adamda bahsediyor. Kelime özellikle son yıllarda toplumda da oldukça popüler bir hal almaya başladı.

Bunun nedeni son zamanlara çok sık görülen bir manipülasyon tekniğinin de kulaktan kulağa yayılarak açığa çıkması olabilir! Kelime o kadar popüler bir hal aldı ki sonunda uluslararası bir dergi tarafından yılın kelimesi bile seçildi..

Günlük hayatta bizler de sık sık farkında olarak ya da olmayarak kendimizi de karşı tarafı da manipüle ediyoruz. Gerek aradaki duygusal bağları kullanarak gerekse de karşı tarafta baskı yaratarak savaşa giden yolda her şey mübah diyerek kazanç sağlamak adına elimizdeki tüm kozları oynuyoruz. Manipülasyonun bir çok tekniği olduğu gibi bu yazıda bunlardan en sık kullanılan Gaslighting’den bahsedeceğiz..

Gaslighting’de kişi kendi ihtiyaçları için karşı tarafı kendinden şüphe ettirme, algılarını çarpıtma, gerçeği inkar etme gibi tekniklerle kişiye psikolojik açıdan bir nevi işkence etmektedir. Gaslighter yani manipülasyon yapan kişi, muhattabını eleştiri bombardımanına tutarak kendi düşüncelerini empoze etmeye, davranışlarını yönlendirmeye çalışır. İki taraflı bir ilişkide sorunlar hiçbir zaman tek taraflı oluşmaz fakat Gaslighting yapan kişi için tek bir suçlu vardır o da kendisinden başka herkestir!

Özellikle romantik ilişkilerde sıklıkla karşımıza çıkan fakat tüm ilişkilerimizde de yaşayabileceğimiz bu manipülasyon tuzağında manipülatör kurbanına: ‘Senin iyiliğin için yaptım’, ‘Sen mutlu ol diye bu kararı senin adına ben verdim’, ‘Sen bana o sözü söylemeseydin bütün bunlar olmayacaktı hepsi senin suçun.’ gibi baskılayıcı, yönlendirici cümlelerle kendi hatasını ve eksikliğini inkar ederek karşı tarafta çok büyük duygusal yaralanmalara sebep olur.

Bir Gaslighter’cının dilinden anlamak:

Gaslighting uygulayan kişiler karşı taraftan tepki görmeyi, sınır koyulmasını sevmezler. Eleştiri aldıklarında kurbanının bu sözlerini önemsizleştirirler. Örneğin; ‘Çok kırılgansın’, ‘Sana da bir şey denmiyor aşırı hassassın’ ‘Gereksiz tepki veriyorsun’ , ’Psikolojik sorunların var tedavi olmalısın.’ gibi cümleler kullanırlar. Gaslighting mağdurları ise bu cümleler karşısında kendilerinde hata arar ve şüphe duymaya başlarlar. Ayrıca etraflarında kendilerine inanacak fazla kişiyi de bulamazlar. Çünkü manipülasyon alanında uzman Gaslighter’lar manipüle ettikleri kişinin çevresini de ele geçirerek kendisine inanacak ve mağduru suçlu gösterecek hamleler yaparlar.

Gaslighting Mağduru Musunuz ?

Bu soruyu kendine soran insanların sayısı tahminlerimizin oldukça üzerinde.. Eğer siz de evde, iş yerinde ve özel hayatınızdaki herhangi bir ikili ilişki içerisinde sürekli kusurlarınızdan bahsedildiğini düşünüyor, kendinizi sürekli güvensiz ve belirsizlikte hissediyorsanız, kendi değerinizi sorguluyorsanız, kontrol ediliyor gibi hissediyorsanız, sürekli yanlış bir şey yapıyormuş gibi düşünüyorsanız, karşı taraftan onaylanmaya ihtiyaç duyuyorsanız, ilişkinin içinde yalnızlık çekiyor ve kusur arıyorsanız bu soruyu kendinize sorma zamanımız gelmiş demektir…

Gaslighting’e uzun süre maruz kaldıysak psikolojik destek alma zamanımız geldi de geçiyor demektir. Elle tutulmayan gözle görülmeyen bu manipülasyon tekniklerine karşı bilinçli olmak, farkındalık kazanmak ve sağlıklı tepkiler verebilmeyi, kendimizi koruyabilmeyi öğrenmek için bir uzmandan destek almak ruh sağlığınızı korumak ve daha fazla zarar görmemek için son derece önemli bir adım olacaktır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir