Panik ataklar bir tür korku tepkisidir. Vücudunuzun tehlikeye, strese veya heyecana verdiği normal tepkinin abartılmasıdır. Panik atak, aniden ortaya çıkışı ve zayıflatıcı, hareketsizleştirici yoğunluğu ile karakterize edilen yoğun bir korku dalgasıdır. Kalbiniz çarpıyor, nefes alamıyorsunuz ve ölüyormuşsunuz ya da deliriyormuşsunuz gibi hissedebilirsiniz. Panik ataklar genellikle herhangi bir uyarı olmaksızın ve bazen net bir tetikleyici olmadan birdenbire aniden ortaya çıkar. Rahatladığınızda veya uyurken bile ortaya çıkabilirler.

Bir panik atak tek seferlik bir olay olabilir, ancak birçok kişi tekrarlayan bölümler yaşar. Tekrarlayan panik ataklar genellikle bir köprüyü geçmek veya toplum içinde konuşmak gibi belirli bir durumla tetiklenir – özellikle bu durum daha önce panik atağa neden olmuşsa. Genellikle paniğe neden olan durum, kendinizi tehlikede hissettiğiniz ve kaçamadığınız ve vücudun savaş ya da kaç tepkisini tetikleyen bir durumdur.

Bir veya daha fazla panik atak yaşayabilir, ancak bunun dışında tamamen mutlu ve sağlıklı olabilirsiniz. Veya panik ataklarınız, panik bozukluğu, sosyal fobi veya depresyon gibi başka bir bozukluğun parçası olarak ortaya çıkabilir. Sebep ne olursa olsun panik ataklar tedavi edilebilir. Panik belirtilerini azaltmak veya ortadan kaldırmak, güveninizi yeniden kazanmak ve hayatınızın kontrolünü geri almak için kullanabileceğiniz stratejiler vardır.

Panik atak belirtileri

 Panik atağın belirti ve semptomları aniden gelişir ve genellikle 10 dakika içinde zirveye ulaşır. Nadiren bir saatten fazla sürer ve çoğu 20 ila 30 dakika içinde biter. Panik ataklar her yerde ve her zaman olabilir. Bir mağazada alışveriş yaparken, sokakta yürürken, arabanızda araba kullanırken veya hatta evde kanepede otururken bile olabilir.

  • Nefes darlığı veya hiperventilasyon
  • Kalp çarpıntısı
  • Göğüs ağrısı veya rahatsızlığı
  • Titreme
  • Boğulma hissi
  • Gerçek dışı veya çevrenizden kopuk hissetmek
  • Terlemek
  • Mide bulantısı veya mide rahatsızlığı
  • Baş dönmesi, sersemlik veya baygınlık hissi
  • Uyuşma veya karıncalanma hissi
  • Sıcak veya soğuk basması
  • Ölme, kontrolü kaybetme veya delirme korkusu

Başka bir panik atak geçirmekten endişelendiğiniz için tek başınıza veya halka açık yerlere gitmekten korktuğunuzu fark edebilirsiniz. Bu korku çok yoğunlaşırsa agorafobi olarak adlandırılabilir.

Agorafobinin geleneksel olarak halka açık yerler ve açık alanlar korkusunu içerdiği düşünülüyordu. Ancak artık agorafobinin panik atak ve panik bozukluğun bir komplikasyonu olarak geliştiğine inanılıyor.Herhangi bir noktada gelişebilmesine rağmen, agorafobi genellikle ilk tekrarlayan panik ataklarınızdan sonraki bir yıl içinde ortaya çıkar.

Agorafobik iseniz, kaçmanın zor veya utanç verici olacağı bir durumda panik atak geçirmekten korkarsınız. Yardım alamayacağınız bir anda panik atak geçirmekten de korkabilirsiniz. Bu korkular yüzünden giderek daha fazla durumdan kaçınmaya başlar ve git gide işlevselliğinizi kaybedebilirsiniz.

Örneğin,aşağıdaki durumlardan kaçınmaya başlayabilirsiniz:

  • Alışveriş merkezleri veya spor alanları gibi kalabalık yerler.
  • Arabalar, uçaklar, metrolar ve diğer seyahat türleri.
  • Panik atak geçirmenin utanç verici olacağı sosyal toplantılar,restoranlar veya diğer durumlar.
  • Paniği tetiklemesi durumunda fiziksel egzersiz yapmak.

Panik atak sırasında aşağıdakilerden çok korkabilirsiniz:

  • Kontrolü kaybetmek
  • Bayılmak
  • Kalp krizi geçirmek
  • Ölmek.

Ne zaman panik atak geçirebilirim ?

 Panik ataklar herkes için farklı zamanlarda olur. Bazı insanlar bir panik atak geçirir, sonra bir başkasını yaşamazlar veya bu atakları düzenli olarak yaşayıp  kısa bir süre içinde birkaç kez geçirebilirsiniz. Belirli yerlerin, durumların veya faaliyetlerin panik atakları tetiklediğini fark edebilirsiniz. Örneğin, stresli bir randevudan önce gerçekleşebilirler.

Çoğu panik atak 5–20 dakika sürer. Çok çabuk gelebilirler. Belirtileriniz genellikle 10 dakika içinde en kötü halini alır. Ayrıca daha uzun bir süre panik atak belirtileri yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni, ikinci bir panik atak geçiriyor olmanız veya başka anksiyete belirtileri yaşıyor olmanız olabilir.

Panik bozukluğu nedir?

 Tahmin edilemeyen zamanlarda çok sayıda panik atak geçiriyorsanız ve belirli bir tetikleyici veya neden görünmüyorsa,panik bozukluğu teşhisi konulabilir. Panik bozukluğu ve belirli fobi türlerini birlikte yaşamak yaygındır. Panik bozukluğu yaşayan kişilerde panik atakların az olduğu veya hiç olmadığı bazı dönemler olabilir, ancak diğer zamanlarda çok fazla olabilir.

Çoğu insan hayatında bir veya iki kez panik atak geçirir. Amerikan Psikoloji Derneği, her 75 kişiden 1’inin panik bozukluğu yaşayabileceğini bildiriyor. Panik bozukluğu, en az bir ay (veya daha fazla) kalıcı endişe veya tekrarlayan ek panik ataklar (veya sonuçları) konusunda endişe yaşadıktan sonra başka bir panik atak geçirme korkusuyla karakterizedir.

Panik atak ve panik bozukluğu tedavisi

 Panik atak, panik bozukluk ve agorafobi ile mücadelede en etkili profesyonel tedavi şekli terapidir. Kısa bir tedavi bile yardımcı olabilir.

Bilişsel davranışçı terapi, panik ataklarınızı sürdüren veya tetikleyen düşünme kalıplarına ve davranışlarına odaklanır ve korkularınıza daha gerçekçi bir ışıkla bakmanıza yardımcı olur. Örneğin, araba sürerken panik atak geçirdiyseniz, gerçekten olabilecek en kötü şey nedir? Yolun kenarına çekmeniz gerekse de, arabanızı çarpma veya kalp krizi geçirme olasılığınız yoktur. Gerçekten felaket bir şeyin olmayacağını öğrendiğinizde, panik deneyimi daha az korkutucu hale gelir.

Panik bozukluğu için maruz kalma terapisi, paniğin fiziksel hislerini güvenli ve kontrollü bir ortamda deneyimlemenizi sağlayarak size daha sağlıklı başa çıkma yollarını öğrenme fırsatı verir. Hiperventilasyon yapmanız, başınızı iki yana sallamanız veya nefesini tutmanız istenebilir. Bu farklı egzersizler panik belirtilerine benzer hislere neden olur. Her maruziyette, bu iç bedensel hislerden daha az korkarsınız ve paniğiniz üzerinde daha büyük bir kontrol hissi hissedersiniz.

Agorafobi ile panik bozukluğu için maruz kalma terapisi, korktuğunuz ve kaçındığınız durumlara maruz kalmayı da tedaviye dahildir. Belirli fobiler için maruz kalma terapisinde olduğu gibi, panik geçmeye başlayana kadar korkulan durumla yüzleşirsiniz. Bu deneyim sayesinde, durumun zararlı olmadığını ve duygularınız üzerinde kontrol sahibi olduğunuzu öğrenirsiniz. 

Panik atak ve panik bozukluğunda ilaç tedavisi

İlaç, panik bozukluğunun bazı semptomlarını geçici olarak kontrol etmek veya azaltmak için kullanılabilir. Ancak sorunu tedavi etmez veya çözmez. İlaç, ağır vakalarda faydalı olabilir, ancak uygulanan tek tedavi bu olmamalıdır. İlaç, panik bozukluğunun altında yatan nedenleri ele alan terapi ve yaşam tarzı değişiklikleri gibi diğer tedavilerle birleştirildiğinde en etkilidir.

Kullanılan ilaçlar şunları içerebilir:

Antidepresanlar: Antidepresanların etki göstermeye başlaması birkaç hafta sürer, bu nedenle onları yalnızca panik atak sırasında değil, sürekli olarak almalısınız.

Benzodiazepinler: Bunlar çok hızlı etki gösteren (genellikle 30 dakika ile bir saat arasında) anksiyete önleyici ilaçlardır. Bunları panik atak sırasında almak semptomların hızlı bir şekilde giderilmesini sağlar. Bununla birlikte, benzodiazepinler ciddi yoksunluk semptomlarına neden olabilir, bu nedenle doktor kontrolünde dikkatli kullanılmalıdır.

Kalp krizi mi yoksa panik atak mı?

 Panik atak belirtilerinin çoğu fizikseldir ve çoğu zaman bu belirtiler o kadar şiddetlidir ki kalp krizi geçirdiğinizi düşünebilirsiniz. Aslında, panik ataktan muzdarip birçok kişi, yaşamı tehdit eden bir tıbbi sorun olduğuna inandıkları bir şey için tedavi görmek amacıyla doktora veya acil servise tekrar tekrar gitmektedir. Göğüs ağrısı, yüksek kalp hızı veya nefes almada güçlük gibi semptomların olası tıbbi nedenlerini tespit edip dışlamak önemli olsa da, genellikle potansiyel bir neden olarak göz ardı edilen panik ataktır.