Kış aylarına veda ederken,erkenden kararan yağmurlu ve kasvetli havalar yerini uzun ve güneşli günlere bırakıyor.Kışın etkisinden ve düzensiz havaların yarattığı yorgun halden henüz silkelenememişken bir de yoğun iş temposuna,kalabalığa ve yaz dönemine adapte olmak bazen bizi zorlayabiliyor. Özellikle bu gelgitli geçiş dönemlerinde ruh ve beden sağlığımızı korumak için bedenimize ve zihnimize her zamankinden daha fazla kulak vermemiz gerekiyor.

MEVSİMSEL DEPRESYON:

Belirtiler en az iki hafta süren depresif dönem,kişinin sosyal hayatında önemli derecede bozulma ve işlevsellikte belirgin azalma ile seyreder.

Son günlerde kendinizi biraz bitkin mi hissediyorsunuz❓

Her zaman yaptığınız işler size fazla yük olmaya mı başladı ❓ Uykunuz düzensiz ve iştahınız düzensiz mi❓

Hiçbir şey yapmaya enerjiniz yok ve keyifsiz misiniz❓

O halde dikkat ! Mevsimsel Depresyon sizi etkisine alıyor olabilir.

Kişilik yapımız ve sosyal çevremiz bizi etkilediği gibi,biyolojik yapımızdaki değişiklikler de psikolojimizi etkiliyor.Dış faktörler,beyin kimyamız ve hormonlarımızda ciddi değişimlere neden oluyor.Bu dış faktörlerin başında da mevsim geçişleri geliyor.. 

Mevsimsel farklılıklarda,gün ışığına daha uzun veya daha az maruz kalmak melatonin(uyku hormonu) ve serotonin hormonları üzerinde daha fazla etkiye neden oluyor.Bu değişimler de ruh sağlığımız üzerinde büyük etki gösteriyor. Mutlulukuk ve keyif almadan sorumlu madde olan Seratonin seviyesinin azalması depresyona neden olabiliyor.Bunun yanı sıra mevsimsel geçişte bağışıklık sistemimizde etkileniyor,bu da yine depresyona davetiye çıkaran başka bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. 

Mevsimsel depresyondan korunmak için herkese uyabilen tek bir reçete yok fakat mevsimden bağımsız olarak, kişilerin genel ruh sağlığı için,uyku düzenine,beslenme alışkanlığına dikkat etmesi, sportif faaliyetlerin içinde yer alması,sosyal ilişkilerini iyi tutabilmesi,hobi veya diğer yaratıcı ve üretici uğraşların içinde yer alması bu süreci daha sağlıklı geçirmesine yardımcı oluyor.D vitamini ve diğer vitamin ve mineral seviyelerinize dikkat edilmesi de koruyucu bir faktör.Tüm bunlara rağmen şikayetler devam ediyorsa,bir uzmandan terapi desteği alınması önerilmektedir.Depresyonun kronikleşmemesi için son derece önemlidir.

Uzman Klinik Psikolog İrem Balandı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir